Toster za soju
Toster za soju otvoren je i pušten u rad u srpnju 2011. na lokaciji silosa u Semeljcima i od tada osim za vlastite potrebe pruža uslugu svojim kooperantima uz niske i konkurentne cijene prženja.
Tostirana soja je vrlo vrijedno proteinsko i energetsko krmivo.
Punomasno tostirano sojino zrno zadrži oko 34% sirovih proteina s biološki visoko vrijednim esencijalnim aminokiselinama i oko 20% masti. Visokim temperaturama od oko 120-125 °C tostiranja soje uništava se i inaktivira djelovanje enzima ureaze i tripsin inhibitora, povećava sadržaj by-pass bjelančevina koje izbjegavaju i zaobilaze fermentaciju u buragu krava te su dostupne u tankom crijevu; rezultat je poboljšana probavljivost, hranidbena vrijednost i iskorištavanje krmiva.
Stoka u tovu postiže visoke priraste tjelesne težine, odličnu konverziju hrane a krave, koze i ovce odličnu mliječnost. Tostiranu soju optimalno je davati u krmnim smjesama za perad 10-17%, svinjama 11-13%, telad do 6% i kravama oko 17%.